Hvad er Salbutamol?

Salbutamol er en medicin, som bruges af astma og KOL patienter. Salbutamol er både det aktive stof i astmamedicin, men navnet bruges også som navnet på astmamedicin, af flere forskellige medicinproducenter. Astma er en betændelsestilstand i lungerne. Det kan give en række forskellige bivirkninger hos den ramte.

  • Salbutamol er et aktivt stof i astmamedicin
  • Bruges i over 10 forskellige præparater
  • Det udvider bronkierne
  • Virkningstid er 5-10 min. Virker op til 6 timer

Få fast levering af din astmamedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Sådan virker Salbutamol

Salbutamol virker ved at udvide bronkierne, og samtidigt hjælper det til at få musklerne i luftvejene til at slappe af. Stoffet virker hurtigt, og effekten ses efter 5 til 10 minutter. Effekten kan vare ved i op til 6 timer. Grundet den muskelafslappende effekt, bruges medicinen ofte i forbindelse med fysisk aktivitet, eller før andre situationer som kan fremkalde astmaanfald. Salbutamol hører til de korttidsvirkende astmamedicin, selvom effekten kan vare op til 6 timer, anvendes det normalt ved akutte tilfælde, eller til forebyggelse af akutte astmaanfald. Når musklerne og bronkierne er afslappet, tillades luften at passere frit, hvilket giver normal vejrtrækning. Anfald udløses ikke altid kun af fysisk anstrengelse. De kan også opstå, som en slags allergisk reaktion ved indånding af kraftige parfumer, bilos eller lignende.

Behandling og bivirkninger med Salbutamol

Salbutamol bruges som korttidsvirkende medicin, og kombineres ofte med forebyggende langtidsvirkende astmamedicin. Det er forskelligt fra person til person, hvor ofte og hvor meget medicin man må indtage. Derfor er det vigtigt, at du er i god dialog med din læge omkring doseringen. Salbutamol kan give bivirkninger, som i langt de fleste tilfælde ikke er alvorlige, men som dog kan virke generende. Blandt de mest almindelige bivirkninger er hovedpine og lidt hurtigere hjerterytme. Andre, og mere sjældne bivirkninger, kan være svimmelhed, tørhed i munden og halsen samt hjertebanken. Oplever du bivirkninger, som er kraftigere eller mere ubehagelig end normalt, er det vigtigt at du kontakter din læge. Det er en god ide at fortælle andre om sin astma. På den måde ved personer omkring dig, hvordan de skal forholde sig, hvis der kommer et astmaanfald. Ligeledes er det vigtigt, at man altid har medbragt sin anfaldsmedicin.

Her kan du læse mere om astma hos vokse