Læs om astma hos voksne

Astma hos voksne er rimelig udbredt i Danmark. Der menes at være omkring 300.000 danskere, som lider af astma. For mange betyder det daglige gener, men der er heldigvis en række ting, man kan gøre, for at lindre sine symptomer.

  • Astma er en luftvejssygdom
  • Kan lindres med medicin
  • Motion kan afhjælpe astmasymptomer
  • Allergener og rygning kan forværre astma

Nedenfor kan du læse omkring astma hos voksne, og hvilken behandling der findes. Det gælder både medicinsk og ikke medicinsk behandling.


Få fast levering af din astmamedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Symptomer på astma kan være

Det er forskelligt hvilke symptomer der opleves fra person til person. Mange vil opleve de mange af symptomerne, men nogle af dem kan vise sig kraftigst. Hoste er en af de mest almindelige symptomer. Hoste kan opstå på alle tidspunkter, men hvis man lider af astma, vil det typisk forekomme omkring sengetid, fysisk aktivitet eller en forkølelse. Åndenød eller besvær med vejrtrækningen, er også meget udbredt hos astmatikere. Alle kan opleve hurtig vejrtrækning og åndenød i forbindelse med fysisk aktivitet. Der hvor denne luftvejssygdom viser sig hos astmatikere, er når disse symptomer sker ved hvile. Pibende lyd fra vejrtrækning over en periode, kan også tegn på, at du lider af sygdommen. Oplever du nogle af ovenstående symptomer, er det vigtigt at kontakte din læge. Din læge vil foretage en række undersøgelser, for at stille den rigtige diagnose.

Medicin mod astma

Der findes en lang række medicin mod astma. Nogle af de mest anvendte er astmaspray eller pulver til inhalering. Medicinen deles op i to forskellige grupper, alt efter, om det skal bruges til akutte astmatilfælde eller som forebyggende medicin. Oplever man kun problemer med sin sygdom, når man dyrker motion, eller på anden vis presser sine lunger, så kan det være nok med anfaldsmedicin. Anfaldsmedicin tages når man kan mærke symptomerne komme. Det kan også bruges forebyggende, da virkningen varer omkring fire timer. Ved man, at man dyrke sport, stå på ski i højder eller på andre måder presse sine lunger, så kan man tage medicinen inden. Forebyggende medicin bruges af de fleste astmatikere. Denne type medicin skal tages hver dag, og indeholder steroider/Binyrebarkhormon. Denne medicintype dæmper inflammationen i luftvejene.

Vidste du, at du kan købe astma medicin hos MinRecept, og få det leveret automatisk på abonnement? Se mere lige her <–

Hjælp din lunger med motion

Engang havde man en opfattelse, at man skulle undgå motion, hvis man led af astma. Det var for at undgå astmaanfald. Efter ny forskning på området, anbefales der det modsatte. Det er generelt godt for kroppen at dyrke motion, men astmatikere kan opleve en lindring af deres astmasymptomer. Det skyldes at kroppens lunger, hjerte og alle små muskler omkring dem, bliver trænet. Man bliver altså bedre til at trække vejret. For at træne kan det være nødvendigt at tage noget anfaldsmedicin inden. Ligeledes er det en god ide at varme stille og roligt op, så hjerte og lunger forberedes til en anstrengelse. Dyrker man motion i meget kold eller forurenet luft, kan man opleve, at man får kraftigere symptomer.

Var det noget med astmamedicin på abonnement?  Se mere her