Hvad er bronkitis?

Bronkitis eller astmatisk bronkitis er det samme. Akut bronkitis er en betændelsestilstand, som rammer slimhinden i de store luftveje. Disse kaldes for bronkier. Tilstanden giver de samme symptomer som astma. Symptomerne ved bronkitis er: 

  • Ondt i halsen
  • Hoste (Tør eller slim)
  • Ømhed i brystkassen efter hoste
  • Hæshed

Symptomerne ved denne betændelsestilstand kommer ofte, efter eller i forbindelse med en forkølelse. Som udgangspunkt kræver tilstanden ikke behandling, men går over af sig selv i løbet af et par uger. Symptomerne kan være meget generende, da de kan fremkomme hele døgnet.


Få fast levering af din astmamedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Symptomer ved akut bronkitis

Der er en række symptomer, som kan forekomme ved tilstanden. Særligt hoste kan være generende, og det kan aflede flere følgevirkninger. Hoste er det mest kendetegnende symptom, og det kan stå på i flere uger. Hoste kan være tør hoste, men det kan være med gulligt eller grønligt slim. Det varer normalt i et par uger, men hos nogle kan det stå på i op imod en måned. Hoste kan betyde dårlig nattesøvn, da hosten ikke kun begrænser sig til dagtimerne. Grundet hoste kan man opleve, at får ondt i brystkassen og opleve hæshed. Det er naturlige følgevirkninger af at hoste meget. Det kan virke generende, men det går over af sig selv. Oplever man høj feber og vedvarende kraftige smerter i brystkassen, skal man være opmærksom, da det kan være symptomer på en begyndende lungebetændelse. Det samme gælder, hvis man oplever åndenød efter mere end to uger.

Bruger du Bricanyl? Køb Bricanyl online her

Hvorfor kommer akut bronkitis?

Akut bronkitis opstår som regel efter en infektion i luftvejene. Ofte i forbindelse med en forkølelse eller på bagsiden af en forkølelse. Forkølelse og betændelse i luftvejene opstår som regel på grund af almindelige vira, og i få tilfælde på grund af bakterier. Er man ryger, eller indånder andet røg eller dampe, som kan have en irriterende virkning på luftvejene, er der større sandsynlighed for at få tilstanden. Oplever man gentagende gange at få disse symptomer, er det derfor en god ide, at stoppe med tobaksrøg, og undgå andre kemikalier, der irriterer luftvejene. Astma og akut bronkitis er ikke det samme, men symptomerne kan være meget identiske. Astma er en længerevarende tilstand, som kræver behandling. Lider man af astma eller KOL, kan en forkølelse eller influenza forværrende ens symptomer.

Diagnose og behandling af akut bronkitis

For at få stillet diagnosen korrekt, skal man forbi sin læge. Symptomerne giver en god indikation på, om man er blevet ramt af brokitis, men lægen stiller diagnosen. Ved en undersøgelse hos sin læge, bliver der lavet en række undersøgelser af kroppen. Det er for at udelukke, at man har lungebetændelse, astma eller en hjertesygdom. Lægen vil som regel fortage en blodtrykke, som kan give svar på ens infektionstal. Opstår der tvivl omkring diagnosen, kan det blive nødvendigt med et røntgenbillede af ens lunger. Almindelig akut bronkitis vil ikke vise sig på et røntgenbillede, men det kan en lungebetændelse, eller andre sygdomme, gøre. For at behandle det, kan man ikke give antibiotika, så i det fleste tilfælde er det blot at vente. Lider man af astma eller KOL, kan det blive nødvendigt at sætte dagsdosis op for en periode. Det vil din læge rådgive om, hvis det er aktuelt.

Benytter du astmamedicin? Vidste du, at du kan få din medicin leveret lige til døren. Se mere her