Hvad er astma?

De færreste er klar over det, men astma er en kronisk betændelsestilstand. Betændelsestilstanden er i lungerne, og er uden bakterier. Det giver en række forskellige bivirkninger hos den ramte. Astma er:

  • En betændelsestilstand i lungerne
  • Symptomerne er ofte hoste og åndenød 
  • Personer i alle aldre kan rammes
  • Udefrakommende faktorer kan forværre symptomerne

Få fast levering af din astmamedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Man mener at sygdommen er arvelig, men symptomerne kan forværres at udefrakommende faktorer. Astmatikere vil ofte opleve en forværring af deres bivirkninger, når der er en høj koncentration af pollen, støv eller hvis de er allergiske over for dyr.

Vil du læse om astma og bronkitis? Se mere her

Hvorfor og hvem rammes af astma?

Astma er arveligt, men det er ikke sikkert, at man oplever symptomerne med det samme. Det skal ofte personen udsættes for noget, som sætter gang i astmaen, før personen oplever nogle af symptomerne. Disse udefrakommende faktorere deles op i specifikke og uspecifikke faktorere. Nogle allergener kan sætte gang i sygdommen hos den enkelte. Det kan eksempelvis være pollen, støvmider eller fødevarer, som personen er allergisk over for. Andre faktorer kan være røg, anstrengelse af lungerne ved motion eller parfumer og luftforurening. Her er der tale om faktorer, som påvirker bronkierne i lungerne, som bliver irriteret. Det udvikler sig så til en kronisk irritation/betændelsestilstand. Hos små børn kan en infektion i luftveje aflede astma. Sygdommen er til dels arvelig, men der findes ikke en forklaring på, hvorfor nogle søskende rammes, mens andre slipper for symptomerne, selvom de er opvokset under præcis de samme forhold.

Hvordan kan astma behandles?

For at finde ud af om man har astma, skal man forbi sin læge. Lægen vil tjekke om man har astma ved at udføre en række tests. Det gøres ved at udføre en peak-flow test, hvor lungekapaciteten måles. Derudover undersøges det om man er allergisk over for nogle forskellige stoffer via en priktest. Astmaanfald behandles med forskelligt medicin. Medicinen fås som inhalator, piller eller indsprøjtninger. Personer der lider af milde bivirkninger, hvor de har symptomer 1-2 gange om ugen, kan som regel nøjes med at tage medicin, når de oplever anfald. Det er typisk i form af en inhalator, hvor medicin går direkte ned i lungerne og afhjælper krampetilstande i bronkierne. Har man svære symptomer skal man bruge sin inhalator eller tage piller hver dag. Symptomerne kan som regel holdes helt nede, eller i et niveau, hvor den ramte kun op sjældne tilfælde af astmaanfald.

Måske bruger du Bricanyl? Du kan købe Bricanyl online her