Forhøjet blodtryk 

Forhøjet blodtryk er meget udbredt hos voksne i Danmark. Det er anslået at omkring en fjerdedel af den voksne befolkning lider af det i større eller mindre grad. Der er stor forskel på, hvordan den enkelte person skal behandles.

  • Omkring 25% af voksne i Danmark lider af det
  • Livsstil har stor indflydelse på blodtrykket
  • Risikoen for forhøjet blodtryk øges med alderen
  • Symptomerne ses sjældent af patienten selv

Der mange forskellige faktorer som har betydning for, om man får et højere blodtryk end normalt. Ofte kan en livsstilændring have en positiv indvirkning på blodtrykket, men medicin kan være nødvendigt.


Få fast levering af din blodtryksmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk er et udtryk for, at trykket i pulsårerne er højere end en defineret normal. Et normalt blodtryk har en øvre grænse på 140/90. Har man et blodtryk som er højere end dette, vil det blive betegnet som værende for højt. Før at en læge kan konkludere, om blodtrykket er for højt, skal det måles over flere omgange. Det skyldes, at man i perioder kan have et højt blodtryk uden at det skader kroppen. Blodtrykket skal måles i hvile, og ikke lige efter motion eller anden anstrengelse. Det vil give et forkert billede af blodtrykket. Et normalt blodtryk er 140/90. Det siges 140 over 90, fordi en vandret streg adskiller de to tal. 140 er det tryk som er i pulsåren når hjertet trækker sig sammen, og pumper blod ud i årene. 90 er trykket mellem hjertets sammentrækninger. 

Hvorfor får man højt blodtryk?

Det kan være svært at give en direkte årsag til forhøjet blodtryk. Det kan skyldes en række sygdomme, men også ens genetiske arv kan have en indflydelse. Har man, eller har man haft, problemer med nyrerne eller binyrerne, så kan det senere hen give øget risiko for forhøjet blodtryk. Stofskiftesygdomme kan også have en negativ indflydelse på blodtrykket. En persons livsstil har stor indflydelse på blodtrykket. Rygning, overvægt og ingen motion er nogle af de største årsager til, at man på sigt kan opleve forhøjet blodtryk. Sund og varieret kost, er en af de nemmeste måder at hjælpe sin krop. Spiser man normalt meget fed mad, junkfood og salt, så øges risikoen for problemer med højt blodtryk. Kombineres den fede og usunde mad med et højt alkoholindtag, så øges risikoen yderligere.

Er du i behandling med medicin? Du kan købe blodtryksmedicin online, men læs først dette indlæg – Sammenlign webapoteker