Hvad er diabetes?

Diabetes er en meget udbredt sygdom i danmark, hvor omkring 300.000 personer lider af sygdommen. Sygdommen betyder, at personer har en højere koncentration af sukker i blodet, end hvad der er normalt. Diabetes er: 

  • Højere sukkerind i blodet
  • To forskellige typer af diabetes
  • Rammer oftest middelaldrende voksne
  • Type 1 er mest udbredt blandt yngre

Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad diabetes er, og hvordan det påvirker kroppen. Der findes to overordnede typer af sukkersyge, og der er forskel på, hvem der typisk lider af dem.


Få fast levering af din diabetesmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Hvad er sukkersyge?

Sukkersyge er en sygdom, som rammer bugspytkirtlen. Bugspytkirtlen danner insulin, der transportere sukker fra blodbanen og ud i kroppens væv. Der er to årsager til at man rammes af sukkersyge. Den ene er, at bugspytkirtlen ikke nok insulin, eller helt stopper med at producere det. Den anden grund er, at kroppen opbygger resistens eller nedsat følsomhed overfor insulinen. Når sukkeret ikke bliver transporteret ud til kroppen væv, forbliver det i blodet. Det betyder, at personer med sukkersyge, har et for højt niveau af sukker i blodet. Når sukkeret ikke bliver transporteret ud i vævet, kan der opstå en række bivirkninger, der giver forskellige symptomer. Sukker fungerer som energi i kroppens celler, og derfor er det vigtigt, at kroppens muskler får tilført sukker.

Vidste du, at du kan købe diabetes medicin på abonnement med levering lige til døren? Se hvordan her

Symptomer på diabetes

Det kan være svært for en læge, at stille diagnosen, da især diabetes 2, oftest viser sig, når man bliver ældre. Symptomerne på diabetes kan derfor være de samme, som man ser ved alderdom. Der er en række symptomer, man skal være opmærksom på. Øget tørst og træthed i kroppen, er nogle af de første tegn, som vil vise sig. Trætheden kommer af, at cellerne i kroppen og musklerne ikke får tilført den fornødne energi. Derved vil blive hurtigere træt, selvom man ellers er udhvilet. Andre symptomer kan være lethed til infektioner i slimhinder og langsom heling af sår. Sukkersyge udvikler sig langsomt i kroppen, når der kan gå lang tid, før at symptomerne bliver kraftige nok til, at man søger læge. Der kan gå alt fra måneder til år, før symptomerne bliver kraftige. Er man midaldrende er det en god ide, at få taget en blodprøve i forbindelse med anden lægebesøg.

Her kan du læse om forskellen på diabetes 1 og diabetes 2