To typer diabetes - Diabetes 2 og Diabetes 1 

Der er flere årsager til, at man får diabetes 2 eller diabetes 1. Sygdommen kan deles op i to forskellige hovedgrupper. Symptomerne og bivirkningerne er de samme, men sygdommen skyldes to forskellige årsager i kroppen. Diabetes kan skyldes: 

  • Bugspytkirtlen har nedsat funktion
  • Kroppen danner resistens over for insulin
  • Behandling med og uden insulin
  • Personer i alle aldre kan få sygdommen

Sukkersyge kan ramme personer i alle aldre, men det er primært yngre personer, som får diabetes 1. Diabetes 2 ses normalt ved midaldrende eller ældre personer.


Få fast levering af din diabetesmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Diabetes 1

Diabetes 1 er den mest alvorlige type af sukkersyge. Ved denne type er bugspytkirtlens funktion til at danne insulin meget nedsat, og nogle gange danner den slet ikke insulin længere. Derfor er det nødvendigt at tilføre insulin udefra. Først skal diagnosen stilles, og herefter er det nødvendigt injicere insulinen ved hjælp af en sprøjte. Diagnosen rammer oftest yngre personer omkring puberteten, men det er ikke direkte bevist, hvorfor man får sygdommen. Man ved, at immunforsvaret og arv har en indflydelse på det. Hvis man har forældre der er diabetes 1, så risikoen for selv at få det omkring 10 gange så høj, i forhold til børn, hvor forældrene ikke har det. Har man sygdom i bugspytkirtlen, kan det også medføre langvarige skader, hvor produktionen af insulin på det tidspunkt ophører.

Diabetes 2

Diabetes 2, bliver også kaldt for “livsstilsdiabetes”, fordi den er tæt forbundet med en dårlig livsstil. Ved denne type sukkersyge, er det i første omgang kroppens celler, som skaber problemer. Cellerne bliver langsomt mindre følsom overfor insulin, så de ikke optager glukosen i blodet korrekt. For at afhjælpe dette problem, producerer bugspytkirtlen endnu mere insulin. Efter en længere periode, kan bugspytkirtlen ikke producere nok insulin, og kroppen optager derfor alt for lidt glukose fra blodet. Derved stiger blodsukkeret i blodet. Årsagerne til diabetes 2 kan både være arveligt og miljømæssigt forankret, men dårlig livsstil har ligeledes en stor betydning for udviklingen af denne sygdom. Personer som er overvægtige, og som ikke dyrker tilstrækkeligt med motion, har en større risiko for at udvikle denne form for sukkersyge. Er man barn af forældre, som begge har diabetes 2, så er risikoen for selv at udvikle sygdommen cirka 40% højere end normalt.

Ved du, at du kan købe diabetesmedicin online på abonnement? Se hvordan du gør her