Symptomer på overgangsalder

Overgangsalderen er en periode, som de færreste kvinder ser frem til. Det skyldes i høj grad, at den ofte er forbundet med forskellige gener, som kan være ubehagelige. De fleste kvinder oplever gener, men det er ikke alle, der rammes lige hårdt. Symptomer ved overgangsalder er:

  • Hedeture
  • Uregelmæssig menstruation
  • Hjertebanken
  • Søvnløshed

Overgangsalderen kan indtræde på forskellige tidspunkter i livet, men det er ofte mellem 45-55 år. Det sker lige omkring menopausen, der er sidste menstruation. I Danmark er gennemsnittet for menopausen 52 år.


Få fast levering af din hormonmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Udbredte symptomer ved overgangsalder

Der er en række symptomer, som er meget almindelige i forbindelse med denne periode. Det er dog ikke sikkert, at alle kvinder oplever dem. Sikkert er det heller ikke, at symptomerne er kraftige. Det vides ikke, hvorfor nogle kvinder får større gener end andre. Nogle af de mest almindelige gener ved overgangsalderen er hedeture og søvnløshed. Hedeture kan komme på alle tider af døgnet, men det er meget almindeligt at opleve dem om natten. Det kan være medvirkende til søvnløshed. Begge disse symptomer kan være meget genernede for livskvaliten. Med dårlig søvn over en længere periode, kan man føle sig træt, og ikke have energi til dagligdagen eller arbejde. Uregelmæssig menstruation er ligeledes et af de meget almindelige symptomer. Det kan være meget generende, da det kan betyde, at blødningen kan komme på uheldige tidspunkter, hvor man ikke er forberedt.

Benytter du hormonmedicin? – Se hvor let du kan købe hormonmedicin online her

Mindre udbredte symptomer ved overgangsalder

Nogle af de mindre udbredte symptomer, som ses hos kvinder i overgangsalderen, kan være meget alvorlige. Der er tale om knogleskørhed og øget risiko for hjertekarsygdomme. Øget risiko for knogleskørhed kommer, fordi balancen mellem nedbrydning og opbygning af knoglemasse bliver større. Knoglemasse nedbrydes og opbygges gennem hele livet, men efter menopausen er indtrådt, falder kvinders knoglemasse med 1-3% om året. Knoglerne bliver svagere, og de har nemmere ved at brække. Østrogen har en beskyttende effekt mod hjertekarsygdomme. Derfor har kvinder lavere risiko for at få blodpropper og forhøjet blodtryk i de yngre år, i forhold til mænd. Når østrogenproduktionen stopper, i forbindelse med at æggestokkene holder op med at producere hormonet, så stiger risikoen for hjertekarsygdomme hos kvinder. Ved at få lavet tidlige undersøgelser af knoglerne og blodtrykket, er det muligt at sætte ind med en tidlig behandling. Disse undersøgelser, skal gerne foretages så tidligt efter menopausen som muligt.

Symptombehandling ved overgangsalder

Ovenfor er nævnt nogle af de symptomer, som kan opleves i forbindelse med overgangsalderen. For noge kvinder kan perioden være rigtig hård at komme igennem, fordi de rammes af mange af symptomerne. Samtidigt kan symptomerne være meget kraftige. Andre kvinder kan være heldige, og kun opleve få symptomer med sjældne mellemrum. Overgangsalderen kan vare i alt fra 1-10 år. Hos kvinder, som oplever mange symptomer, kan 10 år være meget lang tid. For at forbedre livskvaliteten hos kvinder, som er meget generede symptomerne, kan man sætte ind med medicinsk behandling. Vurdering tages i samråd med sin læge, der ud fra en risikoanalyse af kvinden, vurderer om det er nødvendigt. Det er sjældent muligt at fjerne alle gener, men målet er at få generne bragt ned i et niveau, hvor de ikke påvirker livskvaliteten hos kvinden.

Vagifem er et præparat, som bruges til symptombehandling. Læs mere om Vagifem her