Kolesterol medicin

For højt kolesterol kan udvikle sig til at blive meget alvorligt. Derfor er det vigtigt, at man jævnligt får målt sit blodtryk og kolesteroltal. Behandlingen vil mange gange kræve en livsstilsændring, men det kan blive nødvendigt med den medicinsk behandling også.

  • Kolesterol medicin er receptpligtigt
  • Behandling uden medicin er muligt
  • Behandlingen er ofte langvarig

Medicinsk behandling for forhøjet kolesterol tal, anvendes normalt først efter nogle måneder med livsstilsændring. Kost og motion kan gøre rigtigt meget, og man ser helst at man undgår brug af medicin. Dg kan medicin blive nødvendigt for at opnå de bedste resultater


Få fast levering af din kolesterolmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Forhøjet kolesteroltal sker ikke kun for ældre personer. Det er tæt forbundet med en persons livsstil, og derfor kan alle aldersgrupper rammes af det. Ældre personer er dog mere udsatte. Forhøjet kolesterol, kan føre til farlige livsstilssygdomme. Derfor er det vigtigt, at man selv gør noget forebyggende.

Kost og medicinsk behandling

Til at starte med, vil behandlingen ofte inkludere en livsstilsændringen. Forhøjet kolesterol ses nemlig oftest ved personer over 45 år, som har en “dårlig” livsstil. Det inkluderer et højt indtag af kød, rygning og et alkoholforbrug over middel. Samtidigt er gør det sig ofte gældende, om personen dyrker motion eller ej. En omlægning af kosten samt et højere niveau af motion, kan have en meget stor positiv indflydelse på kolesteroltallet. Er livsstilsændringen ikke nok, eller er en ændring ikke mulig, kan det være nødvendigt med en medicinsk behandling. Der findes mange forskellige typer kolesterolsænkende medicin, som alle har forskellig virkning, og også forskellige bivirkninger. Derfor kan det tage tid, at finde den rette kolesterol medicin, som giver de ønskede resultater, og så få bivirkninger som muligt. Kroppen producere selv kolesterol, og derfor er det ofte det første sted, man vil starte ved en medicinsk behandling.

 

Bivirkninger ved kolesterolmedicin

Medicin med statiner er normalt den første type medicin, som man vil afprøve. Statiner nedsætter kroppens egen produktion af kolesterol. Det er et kraftigt medicin, som kan nedsætte kroppens egen produktion med op til 50%. Medicin med aminobyttere virker ved, at det binder galesyre i tarmen. På den måde kommer galdesyren med ud ved afføringen. Kroppen vil forsøge at danne mere galdesyre, og til det bruger den kolesterol, som ligger i blodet. Dermed sænkes niveauet af kolesterol i blodet. Udover de ovennævnte mediciner, er der fire andre mediciner, som alle virker kolesterolnsænkende. Der er bivirkninger ved alle mediciner, og de typiske er træthed, problemer med fordøjelsen og afføring. Andre bivirkninger kan også være kvalme, hovedpine og ledsmerter. Sammen med medicinsk behandling, er det vigtigt at fortsætte med sund kost og motion. Målet er at indtage så lidt kolesterol medicin som muligt.

Køb kolesterol medicin på abonnement – Se hvordan du gør her

Behandling med kolesterolsænkende medicin

Hvis man starter på en medicinsk behandling med kolesterolsænkende medicin, så er den ofte langvarig. Ofte skal medicin tages i flere år, og nogle gange er den livsvarig. Der findes 6 forskellige hovedgrupper indenfor denne medicin, og effekten ses normalt først efter 4 til 6 uger. Lider man af lidt eller middel forhøjet niveau af kolesterol, kan en omlægning af kosten, samt motion have en stor indvirkning på kroppen, således at det ikke er nødvendigt med medicin. Ud over den positive effekt på kolesteroltallet, vil bedre kost og motion også medføre andre positive indvirkninger på kroppen. Det er op til lægen at vurdere, hvilken behandling der er nødvendig