Hvad er forhøjet kolesterol?

Forhøjet kolesterol kan ikke defineres som en sygdom i sig selv. Forhøjet kolesterol kan dog være medvirkende til en række følgesygdomme, som kan være meget alvorlige for kroppen. Der findes både dårligt og god kolesterol, og kosten har stor indflydelse på, hvordan niveauet er i kroppen.

  • Forhøjet kolesterol er forbundet med kost
  • Arvelighed kan have betydning
  • Forhøjet kolesterol giver ingen symptomer
  • Alle aldersgrupper kan få forhøjet kolesterol

Få fast levering af din kolesterolmedicin!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Forhøjet kolesteroltal kan ramme personer i alle aldersgrupper, og er tæt forbundet med livsstil. Det kan føre til farlige livsstilssygdomme, som kan have stor betydning for personens liv.

Hvad er kolesterol?

Kolesterol findes i alle dyr, og hos mennesker er det en vigtig byggesten i vores krop. Kolesterol er en del af fedtstofferne i kroppen, og indgår både i opbygningen vedligehold af cellmembraner, og fungerer desuden som energikilde. Det er vigtigt at forstå, at der er tale om to slags kolesterol. Der er det gode og det dårlige af slagsen. HDL-Kolesterol er det gode, og det har en gavnlig og vigtigt funktion i kroppen. LDL-Kolesterol er den dårlige, og det er den slags, som man skal forsøge at undgå. HDL-kolesterol er især med til at danne åreforkalkning hos mennesker, og det kan lede til mange sygdomme, som kan ende med livslangt medicinforbrug, handicap eller være livstruende. Da kolesterol er i alle dyr, er det ikke svært at skære ned på det. Det handler i høj grad om at sætte sit forbrug af kød ned, og erstatte med mere plantebaseret kost.

Hvordan måles kolesterol?

For at opnå korrekt beskyttelse, er det er vigtigt at følge anvisningerne fra ens læge. Normalt tager man én pille hver dag. P-pillen skal indtages omkring samme tid hver dag, og gerne indenfor den samme time. P-piller indtages oralt med en smule vand eller lignende. Den normale cyklus er, at man indtagerne piller i 21 dage. Efter de 21 dage med p-piller, holder man en pillefri periode på 7 dage. Det er i denne pillefrie periode, at man normalt får en blødning, der minder om en menstruation. Microgyn kan give nogle bivirkninger, som mange af de andre p-piller også kan. De mest almindelige er kvalme, hovedpine og svimmelhed. Tager man sine p-piller inden sengetid, kan man opleve, at bivirkningerne simpelthen soves væk. Hvis du vil springe menstruationspauserne over, er det muligt, men forhør dig altid hos din læge.

 

Få din kolesterolmedicin leveret automatisk – Se hvordan du gør her