Hvad er minipiller?

Minipiller er små tabletter, der indtages oralt. Minipiller indeholder en mindre mængde hormon end p-piller. De indeholder kke østrogen men kun gestagen. Pillerne kan de fleste kvinder tåle. De egner sig især til kvinder som er over 35, eller kvinder der ikke kan tåle almindelige p-piller. Der findes to typer, som bliver kaldt for traditionelle og moderne piller. Forskellen på de to typer er mængden af det virksomme stof, gestagen:

  • Minipiller indtages hver dag uden pauser.
  • De egner sig til alle kvinder.
  • Minipiller gør slimen i livmoderhalsen sej.
  • Moderne minipiller forhindrer ægløsning.

Få fast levering af dine minipiller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Hvordan virker minipiller?

Minipiller kan deles op i to forskellige hovedgrupper. Der er de traditionelle piller og de moderne piller. Begge piller skal tages hver dag uden pause, og der er 28 piller i en pakning. Traditionelle mini piller bliver også kaldt for “de gamle”. De indeholder gestagen i en lille mængde, og de virker ved at gøre slimen i livmoderhalsen uigennemtrængelig for sædceller. Yderligere påvirker de slimen i livmoderen. Skulle der komme et befrugtet æg gennem livmoderhalsen, kan det ikke sætte sig fast i livmoderen og udvikle sig.

De moderne minipiller, eller “de nye” piller, virker stort set på samme måde, som de traditionelle. De påvirker både slimen i livmoderhalsen og i livmoderen. De moderne indeholder dog en større mængde gestagen. Den høje mængde gestagen gør, at de også forhindrer selve ægløsningen hos kvinden. Derved har de lige så høj sikkerhed, som p-piller, der også har en dobbelt beskyttende effekt.

Er der forskel på p-piller og minipiller?

Der er forskel på p-piller og minipiller. Grundlæggende virker mini piller og p-piller på samme måde. Især hvis man kigger på de moderne piller. P-piller indtages normalt i 21 dage hvorefter der holdes en pause på 7 dag. Nogle kvinder vælger, i samråd med deres læge, at springe denne pause over. Minipiller tages indtages hver dag uden pause. De traditionelle piller skal helst indtages indenfor det samme tidsrum hver dag.

Det anbefales at der maksimalt er en times forskel på, hvornår man indtager pillen. De moderne piller har den fordel, at de indeholder en større mængde gestagen, og dermed er deres virkningsperiode længere. Det anbefales at indtage de moderne minipiller i samme tidsrum hver dag, men de er beskyttende helt op til 12 timer. Det gør den mere brugervenlige, end de gamle typer.

Har din læge godkendt, at du kan benytte mini piller? Se hvordan du kan få dem leveret med posten

Er du i tvivl om du skal bruge p-piller eller minipiller? Læs om p-piller her

Recept på minipiller

I Danmark er minipiller receptpligtige. Det betyder at du skal til kontrol hos din læge, hvis du ønsker starte på pillerne. Lægen vil stille en række spørgsmål, tage en blodtryksmål og kigge i ens journal. Hvis det viser sig, at mini piller er det rette præventionsmiddel, vil du få en recept. Typisk skal man til kontrol hos sin læge igen efter 3-6 måneder. Har man brugt pillerne længe uden bivirkninger, klares receptfornyelse over telefon eller via Medicinkort-appen. Det er muligt at købe minipiller online. Det anbefales, at man ikke køber medicin fra udenlandske hjemmesider, da der kan være risici forbundet herved.

Kender du til risikoen ved at købe medicin fra udenlandske hjemmesider? Bliv klogere her

Hvad er fordelene og ulemperne ved minipiller?

Minipiller har den klare fordel, at de kan benyttes af stort set alle kvinder. Det gælder både kvinder over 35 år, og kvinder som har øget risiko for blodpropper, sukkersyge eller lider af forhøjet blodtryk. Efter de moderne piller er kommet på markedet, er en af de største ulemper fjernet. De er blevet gjort langt mere brugervenlige, og derfor vælger mange at skrifte til dem. Pillerne har dog et par ulemper. Pletblødninger er en af de bivirkninger, som rammer flest, og som kan være irriterende. Ellers kan brugere opleve brystspændinger eller mavesmerter.

Du kan læse mere om bivirkningerne ved minipiller her