Minipiller og bivirkninger

Ved brug af mini piller opleves der normalt meget få bivirkninger. Minipiller øger ikke din risiko for at få blodpropper, modsat p-piller, men de øger risikoen for at opleve bivirkninger. Bivirkninger ved minipiller er:

  • Øget risiko for depression
  • Risiko for pletblødninger og gennembrudblødninger
  • Brystspændinger
  • Mavesmerter

Minipiller påvirker ikke din vægt, som mange tror. En øgning i vægt hænger ofte sammen med, at piger starter på minipiller i teenageårene/puberteten. Her det er helt naturligt, at piger tager på i vægt, da kroppen gør sig klar til udvikle sig til en kvinde.


Få fast levering af dine minipiller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Blødningsforstyrrelser på minipiller

Blødningsforstyrrelser er de mest normale bivirkninger og cirka 50% vil opleve dem i løbet af de først 18 måneder på minipiller. Herefter vil din cyklus gradvist normalisere sig, og bivirkningerne vil aftage. Udebliver menstruationen helt, betyder det ikke, at du er gravid. Det kan også være en del af de bivirkninger der følger med. Er du det mindste i tvivl, anbefales det at du tager en graviditetstest.

Der er forskel på de blødninger du kan opleve. Pletblødninger er ofte små blødninger af en mere brunlig farve. De kan genere, men kræver sjældent bind eller tampon. Ved gennembrudsblødninger, som kommer udenfor din normale cyklus, kan det være nødvendigt med tampon eller bind. Disse blødninger kan være kraftige og minder meget om en normal menstruation. Ved brug af minipiller, vil man opleve, at ens blødninger bliver normale og punktlige over tid.

Ufrivillige pauser fra minipiller er den største grund til, at blødningerne kommer uregelmæssigt. Sørg derfor altid for, at have dine piller. Se hvordan du kan få minipiller på abonnement her

Hvad er risikoen for blodpropper?

Risikoen for blodpropper øges ikke ved indtagelse af minipiller. Resultatet af forskning har nemlig vist, at østrogen og gestagen i en kombination – som du bl.a. finder i p-piller øger risikoen for blodpropper. Men det gør gestagen alene altså ikke. Og da minipiller kun indeholder gestagen er det altså påvist, at risikoen for blodpropper ikke forhøjes.

P-piller og p-ring indeholder både østrogen og gestagen, som er kvindelige kønshormoner. Det er bevist, at disse to kombineret øger risikoen for blodpropper.

Derfor anbefales det, at man holder sig til minipiller, såfremt man har øget risiko for blodpropper. De anbefales også hvis man tidligere har været ramt af en blodprop.

Der er flere ting, som forøger risikoen for blodpropper. Hvis du er overvægtig, har du øget risiko for blodprop, mens det samme gælder for rygere. Desuden har du også øget risiko for blodpropper, hvis mange i din familie har været ramt af blodpropper.

Hvis du er i tvivl om, om du har øget risiko for blodpropper, kan du spørge din læge, så I sammen kan finde frem til den type prævention, som er bedst for dig og din krop.

Klik her for at læse mere om p-piller og bivirkninger

Andre bivirkninger ved minipiller

Andre bivirkninger ved minipiller kan være brystspændinger, akne, depression eller mavesmerter. Brystspændinger opleves ikke så ofte, og de går normalt væk efter et par måneder på mini piller. Det er påvist, at gestagen kan have indflydelse på uren hud, men det er meget forskelligt hvor hårdt kvinder rammes af dette – ligesom det ses hos mænd. Der er en lille øget risiko for at udvikle en depression på minipiller, og den er er størst hvis du er under 20 år. Herefter falder risikoen støt med alderen, og når du har taget minipiller i en periode på 6 måneder i træk. Nogle kvinder oplever mavesmerter i starten, når de begynder på mini-piller, men de går oftest væk efter et par måneders brug. Fortsætter mavesmerterne eller nogle af de ovenstående bivirkninger, skal du kontakte din læge.