Hvordan virker minipiller?

De fleste kvinder benytter enten p-piller eller minipiller. Begge typer af piller beskytter mod graviditet, men på forskellige måder. Sådan virker minipiller:

  • De skal tages på samme tid hver dag
  • Cirka 50% har normal ægløsning på minipiller
  • Der findes høj -og lavdosis minipiller
  • De indeholder kun gestagen

Minipillerne skal tages indenfor samme time hver dag, men p-piller skal blot tages en gang om dagen – altså ikke på noget fast tidspunkt. Man foreslår dog at tage sine p-piller inden for samme tidsrum hver dag. Det er for at været helt sikker på, at man er dækket ordentligt imod uventet graviditet.

Hvordan virker minipiller i kroppen. En minipille gør det svære for sædceller at bevæge sig, da hormonet i en minipille gør livmoderhalsen sej. Derved forhindres sædceller i at befrugte et æg oppe i livmoderen. En sjælden gang sker det, at en sædcelle trænger op i livmoderen. På grund af den nedsatte bevægelighed, vil sædcellen aldrig nå frem til ægget. Ved mini-piller er det vigtigt, at den tages indenfor det samme tidsrum hver dag. Der må maksimalt gå 3 timer, men det skal helst ske inden for den samme time. Det anbefales at du tager din mini pille og p-piller i forbindelse med en anden fast rutine. Eksempelvis når du børster tænder eller spiser om morgenen.   

40% af kvinder på minipiller har normal ægløsning, mens de resterende 60% oplever helt eller delvist hæmmet. Hvordan virker minipiller, er altså lidt forskelligt fra kvinde til kvinde.

Vil du, eller benytter du allerede minipiller? Læs hvordan du kan få dem tilsendt med posten her


Få fast levering af dine minipiller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Minipiller virkning i kroppen

P-piller skal tages én gang i døgnet inden for nogenlunde samme tidsrum, hvor imod en mini pille skal inden for samme time hver dag.

Man kan opdele minipiller i to kategorier, nemlig lavdosis og højdosis minipiller, også kaldet traditionelle og moderne minipiller. Der er forskellige typer af hormonet gestagen i de slags forskellige minipiller og lidt forskel på prisen. 

Kender du prisen på minipiller? Læs blogindlægget her.

Minipiller virkning er næsten ens. Både de moderne og de traditionelle piller gør begge livmoderhalsen sej, hvilket gør det svært for sædceller at trænge op i livmoderen. Derudover hæmmer minipiller ægløsningen, da de bliver i kroppen i længere tid. Forskellen på de to typer måles på den tid man har til at nå at tage sin minipille, hvis man har glemt at tage den inden for den rigtige time. Hvis du benytter højdosis minipiller, altså de moderne piller, har du 12 timer til at tage den minipille du har glemt at tage, efter den time du reelt set skulle have taget den. Benytter du lavdosispillerne, også omtalt som de traditionelle minipiller, har du kun 3 timer at tage pillen i. Det gestagen der findes i de moderne er mere effektiv end de traditionelle, og bliver i kroppen i længere tid, hvilket er derfor du har længere tid til at tage den minipiller du har glemt at tage. De moderne piller minder derfor mere om almindelige p-piller, fordi p-piller også anbefales at tages inden for max 12 timer. Minipiller virkning er tæt på ens, men tidsrummet, hvor pillen skal tages, er forskellig.

Klik her for at læse hvordan p-piller virker