Hvad er PMS

PMS er en forkortelse for ‘Præmenstruelt Syndrom’ og er en fællesbetegnelse for de gener, en kvinde kan opleve, i dagene op til deres menstruationsperiode. Generne skabes af de hormonelle udsving, der sker i løbet af kvindes naturlige cyklus. PMS symptomer er ofte:

  • Brystspændinger
  • Humørsvingninger
  • Irritabilitet
  • Hovedpine
  • Smerter/ømhed i underlivet

Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Hvorfor opleves PMS symptomer?

Der er ikke lægeligt bevis på, hvorfor kvinder oplever disse symptomer. Det er ikke heller ikke bevist, hvorfor kun nogle oplever symptomerne som kraftige, mens andre kvinder slipper for dem. PMS symptomer sættes i forbindelse med de hormonelle svingninger, som sker i kvindekroppe op til menstruation. Det vurderes at de primært rammer kvinder, som har ægløsning. Når kvinder kommer i overgangsalderen, stopper symptomerne. Her ramme nogle kvinder af rammer hormonelle udsvingninger, som kan give lignende bivirkninger. Disse er dog ikke knyttet til et afgrænset tidspunkt. Der er påvist arvelighed omkring præmenstruelt syndrom. Progesteron vurderes til at have en indvirking på centralnervesystemet. Nervesystemet styrer måden vi opfatter, behandler og reagerer på information, indtryk og impulser fra omverdenen. En høj koncentration af progesteron kan derfor have indflydelse på, hvor kraftigt kvinder med symptomer på PMS reagerer. For andre vil det opleves som overdrivelse og udfarenhed.

 

Ønsker du at købe dine p-piller online, kan du se hvordan det gøres her: Læs mere

P-piller og PMS symptomer

Ved brug af p-piller er kroppens niveau af hormoner tæt på konstant, og derfor kan p-piller virke dæmpende på PMS. PMS er ikke en sygdom, og den kan som sådan ikke diagnosers, men den opleves af ca 70-80% af kvinder i en periode op til menstruationen. De mest kendte gener kan være hovedpine, søvnproblemer, humørsvingninger, lette brystsmerter og koncentrationsbesvær. Der er forskel på hvem der oplever de forskellige gener, og hvor kraftigt generne opleves. De gener en kvinde normalt oplever i forbindelse med menstruation, såsom hovedpine og hovedpine, kan i nogle tilfælde blive mindre, når man benytter p-piller. Hvis du tager p-piller uden eller med sjældne pauser, kan det i nogle tilfælde gøre, at menstruationen bliver mindre kraftige og vare i kortere tid. 

Læs mere om p-piller her 

Behandling af PMS

Som beskrevet ovenfor, er præmenstruel syndrom ikke en sygdom. Af samme grund kan der ikke stilles en diagnose og en behandling. Generelt er opfattelsen at en sund livsstil, kan være med til at nedsætte symptomerne. Det gælder varieret og sund kost, motion og hvile. For at læge kan udelukke, at symptomerne skyldes andet en PMS, er det en god ide at føre en logbog. Der skal udfyldes, hvornår og hvilke symptomer på PMS der opleves. Det kan give en indikation på, hvordan der kan “behandles”. Samtidigt kan logbogen være med til at udelukke andre sygdomme.