Hvad er forskellen på p-piller og minipiller?

Både p-piller og minipiller er populære som præventionsmiddel i Danmark. Der er over 350.000 kvinder, som benytter dem, men indholdet er lidt forskelligt. Forskel på p-piller og minipiller er:

  • Indholdet af hormoner
  • Minipiller og p-piller beskytter på forskellige måder
  • Måden de skal indtages
  • P-piller og minipiller har forskellige risici

Få fast levering af dine p- eller minipiller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Indholdet af hormoner

Der er forskel på p-piller og minipiller. Indholdet af hormoner er nemlig forskelligt. Minipiller indeholder udelukkende gestagen, mens p-piller både indeholder gestagen og østrogen. Der er også forskel på den måde p-piller og minipiller skal indtages.

P-pillers kombination øger risikoen for blodpropper, mens indholdet i minipiller ikke øger denne risiko. Det betyder også, at ammende kvinder sagtens kan indtage minipiller, da det ligeledes ikke hverken forringer eller nedsætter produktionen af modermælk.

Begge typer prævention beskytter dig mod graviditet, men det betyder ikke, at præventionen er helt uden bivirkninger. Således skal du overveje grundigt, om du ønsker at indtage ppiller eller minipiller. Tal eventuelt med din egen læge om, hvad der er bedst for dig, således I sammen kan finde ud af, hvordan virkningen og bivirkningerne er på lige netop din krop.

Det er for brugere af minipiller meget vigtigt, at de ikke løber tør for piller. Du kan med fordel få dem leveret på abonnement. Læs mere om minipiller på abonnement her.

Minipiller og p-piller beskytter på forskellige måder

Minipiller og p-piller beskytter mod graviditet, og de har mange ligheder. Dog er der et par forskelle. Der er derfor også forskel på, hvem p-piller eller minipiller egner sig bedst til. Nedenfor kan du læse hvordan de beskytter.

Sådan beskytter p-piller mod graviditet

Det er flere ting, som gør, at p-piller beskytter mod graviditet. Denne type prævention sørger for, at et æg ikke modner, og at man ikke får ægløsning. Ligeledes gør p-piller sådan, at der ikke kan trænge sædceller igennem livmoderen. Sidst, men ikke mindst, hæmmer ppiller, at livmoderens slimhinde vækster.

Sådan beskytter minipiller mod graviditet

Denne type prævention indeholder kun hormonet gestagen. Denne type gestagen er dog mere effektiv. Gestagen er det kvindelige kønshormon, som sørger for, at livmoderhalsen bliver sej, så der ikke kan trænge en sædvelle ind i livmoderen og befrugte et æg.
Altså får du stadig ægløsning og menstruation, når du indtager minipiller, og det hænder, at kvinder oplever uregelmæssig menstruation, pletblødninger og gennembrudsblødninger i løbet af deres cyklus.

Der sker hele tiden udvikling på forskningen inden for denne type prævention, og de nye typer giver også sjældnere pletblødninger.

Vil du vide mere om minipiller? Her kan du teste din viden

Sådan indtages minipiller og p-piller

Minipiller indtages tages alle dage uden pause – også selvom man har menstruation – og det er desuden vigtigt, at de tages samme tid på døgnet. En forskydning af tidspunkt på mere end 3 timer kan resultere i, at du ikke er 100% beskyttet. De nyere typer er dog lidt mere brugervenlige, og der er således et spænd på 12 timer ved disse minipiller. Det er altså ikke så stor forskel på p-piller og minipiller, når der er tale om de nye minipiller. Du skal bare være opmærksom på, at det altid er bedst at tage dem på samme tidspunkt dagligt.
Skulle det ske, at du glemmer en pille, er det vigtigt, at du tager den så hurtigt som muligt – uanset om det betyder, at du tager to minipiller samme dag. Ligeledes er det vigtigt, at du bruger kondom under sex de næste 7 dage, eftersom du ikke er fuldt beskyttet.
Spørg eventuelt din læge til råds, hvis du er i tvivl om, hvornår du er fuldt beskyttet.

P-piller indtages med pauser. Det betyder, at du indtager pillerne 21 dage i streg, hvor efter du holder en pause på 7 dage. Det er i denne pause, at du vil få din menstruation. Nogle vælger dog at springer pauserne over på ppiller, hvilket betyder, at de bløder sjældnere.

Bivirkninger. Forskel på p-piller og minipiller

Hvis man har øget risiko for blodpropper – f.eks. pga rygning, overvægt eller arvelig tendens – kan man med fordel tage minipiller. Disse øger nemlig ikke risikoen for blodpropper som ppiller gør. Ligeledes anbefales det, at man tager minipiller, hvis man ammer, da disse ikke forringer produktionen eller kvaliteten af modermælken. Spørg evt. din læge, hvis du er i tvivl om, hvilken type prævention eller p-piller, der er bedst for dig.

Hvis man hverken ammer eller har risiko for blodpropper anbefales det, at man vælger p-piller. Den primære årsag til dette er den øgede beskyttelse mod graviditet, da disse ikke skal tages på bestemte tidspunkter. Desuden oplever minipille-brugere, at de kan være generet af pletblødninger. Der er forskel på p-piller og minipiller, når det drejer sig om bivirkninger.

Er p-piller eller minipiller bedst?

Begge typer prævention er meget effektive beskyttelsesmetoder mod graviditet. P-piller beskytter mod graviditet med 98-99% sikkerhed, mens minipiller beskytter med 95% sikkerhed. Kigger man på hvor godt de beskytter, er der ikke så meget forskel på p-piller og minipiller. Grunden til, at denne procentdel er en smule lavere er, at det for mange piger er svært at huske, at minipiller skal tages på præcis samme tidspunkt.