Har du glemt p-pille?

Ofte hænder det, at kvinder har glemt at tage en p-pille. Der er flere forholdsregler du skal være opmærksom på hvis det sker. Det er alt afhængig af, hvornår i perioden du har glemt det, og hvor mange piller det drejer sig om. Bemærk: Hvis du har glemt at tage en p-pille, kan der være behov for yderligere beskyttelse ved seksuelt samleje. Det skal du gøre, hvis du har glemt p-pille:

  • Tage den glemte p-pille så snart du kommer i tanke om det
  • Overveje anden prævention for fuld beskyttelse i 7 dage
  • Overveje brug af fortrydelsespille hvis du har haft samleje
  • Sandsynligvis springe din næste menstruationspause over

Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Har du glemt p-pille, skal du gøre følgende:

Hvis du kommer i tanke om den glemt p-pille indenfor 12 timer efter tidspunktet, hvor den normalvis skulle være indtaget, skal du tage pillen med det samme. Her vil du stadig være beskyttet. Du skal herefter blot fortsætte med at tage dine p-piller, som du normalvis ville gøre det.

Afhængig af tidspunkt i p-pilleperioden, er der som nævnt forskellige ting, du skal gøre. Vi anbefaler, at du sætter en alarm på din telefon dagligt. Den kan påminde dig, når det er tid til at tage en ny pille.

Hvis du har glemt p-pille, og det er mere end 12 timer siden, at du skulle have taget den, skal du tage pillen så hurtigt som muligt. Herefter skal du fortsætte, som du plejer. Det er uanset om det betyder, at du så skal tage to piller på én dag.

Hvis du har glemt p-pille i går, og der samtidig er gået mere end 12 timer, siden du skulle have taget pillen for indeværende dag, anbefales det, at du indtager de to p-piller på samme tid. Herefter er du fuldt beskyttet, og du skal fortsætte, som du plejer.

Kender du de bedste p-piller for dig? Bliv klogere på p-piller her

Glemt flere p-piller

Hvis du glemmer to piller eller flere i uge 1 af din cyklus, skal du tage en pille, så snart du kommer i tanke om det. Dette skal du gøre, selvom det betyder, at du indtager 2 p-piller på samme dag. Herefter smider du de resterende glemte piller ud, hvorefter du fortsætter med p-pillerne, som du normalt ville gøre.

Hvis du glemmer to eller flere p-piller i enten midten eller i slutningen af din cyklus – altså mere end syv dage inde i din cyklus, skal du tage en pille hurtigst muligt. Dette uanset om du så skal indtage to på samme dag. Herefter fortsætter du, som du normalt ville gøre resten af perioden. Det er vigtigt, at du bruger anden prævention under seksuelt samleje, da du, de næste 7 dage, ikke vil være fuldt beskyttet. Den næste pause for p-piller springes over, hvis den kommer indenfor 14 dage, og du begynder derfor blot på et nyt blisterark.

Ved indtagelse af to p-piller er chancen for graviditet nemlig mindre, end hvis du blot sprang den ene pille over. Bemærk: Indtagelse af to piller på samme tid, kan give kvalme, og dette kan med fordel forebygges ved at tage piller sammen med et måltid. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er farligt at tage to piller på samme tid.

Du skal være opmærksom på, at du ikke er fuldt beskyttet mod graviditet i den følgende uge. Således er anden prævention nødvendig.
Den næste pille-fri periode springes over, og du begynder derfor på et nyt blisterark, hvis perioden er indenfor 3 uger.

Undgå ufrivillige pauser ved at få dine p-piller på abonnement. Se hvordan lige her

Hvad hvis man glemmer en p-pille efter en pause?

Hvis du glemmer en p-pille 1-3 dage efter din pause, skal du bruge anden prævention de næste 7 dage, da du ikke vil være fuldt beskyttet. Hvis din næste pause med p-piller kommer indenfor 3 uger, springes denne over, og du begynder således på et nyt blisterark med det samme.

Hvis der går 4 dage eller mere, hvor du glemmer at tage en p-pille, er du ikke beskyttet i den nuværende cyklus. Du kan derfor vælge én af disse muligheder:

  1. Start på en ny pakke p-piller, mens du benytter anden prævention under sex de efterfølgende 3 uger.
  2. Vent med indtagelse af p-piller til du igen får din menstruation. Herefter starter du på en ny pakke indenfor 5 dage efter første dag med menstruation. Du vil således være beskytter fra første dag, du har indtaget p-piller. Det er nødvendigt med anden prævention, indtil du igen er startet på p-piller.

Det er muligt at holde en pause på helt ned til 4 dage. Mange læger anbefaler faktisk at holde pause på 4 dage frem for 7, da dette kan mindske menstruationssmerter. Der er ligeledes mindre risiko for graviditet, hvis du glemmer en p-pille, når pausen er slut.

Kender du alt til pauser på p-piller? Læs om emnet her

Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig ift. Glemt p-pille, skal du henvende dig til egen læge, som kan rådgive dig i, hvad du skal gøre.