Find de bedste p-piller

P-piller fås i forskellige generationer, men det er de færreste der kender til forskellen på disse generationer. Man kan ikke sige, hvilke der er de bedste p-piller. Det er forskelligt hvilken p-pille der virker bedst, da det differentierer fra kvinde til kvinde hvilke behov man har. Nogle piller virker bedre mod eksempelvis anke, men forhøjer derimod risikoen for blodpropper. Derfor er det vigtigt at have en god dialog med sin læge, inden man begynder på ppiller, så man kan finde de bedste p-piller.

 

Ligemeget hvilke p-piller du benytter, så kan du få dine p-piller leveret i den postkasse. Læs hvordan du gør her


Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Der findes 4 generationer af p-piller

1. Generation

1. generations p-piller er ikke længere tilgængelige, da der blev brugt for mange kunstige hormoner deri. Der var en stor sundhedsrisici forbundet med benyttelse af første-generation-pillerne, hvilket resulterede i en ændring i mængden af hormoner der blev brugt. De kunstige hormoner i første generationspillerne er bl.a. norethynodrel, norethindron, lynestrenol og ethynodioldiacetat.

2. Generation

2. generations p-piller kom på markedet i 1970’erne og indeholdt væsentligt færre hormoner end 1. generations pillerne. En stor mængde piller foreskrives med ingredienser som lenonorgestrel og noresthisteron. Anden-generations-p-piller der bruges i dag, er bl.a. Microgynon, Logynon og Loestrin. Denne generation af piller anbefales til kvinder der udelukkende vil forebygge graviditet, da anden-generations-pillerne udgør den laveste risiko for blodpropper. Du kender måske mærkerne som Femicept og Cilest, som begge er 2. generations piller. For mange er 2. Generation de bedste p-piller.

3. Generation

3. generations p-piller bruger progestiner, heriblandt gestoden, desogestrel, cyproteronacetat og norgestimat. P-pillemærker som Vinelle, Denise, Marvelon og Cerazette benyttes af mange p-pillebrugere dagligt, bl.a. for at bekæmpe akne som 3. og 4. generations pillerne virker bedst imod. Er du derimod i faregruppen for at få blodpropper, er overvægtig, ryger, har migræne med aura eller er over 35 år gammel, anbefales det ikke at benytte 3. og 4. generations p-piller.

4. Generation

4. generations piller indeholder progestinet kaldet drosperinon. Oprindeligt antog man, at risikoen for VTE (venøse tromboembolier), var på niveau med 2. generations p-piller – men dette viste sig ikke at være sandt. Det skal dog siges at risikoen for VTE er på sit højeste, når man først starter på pillerne, derefter er risikoen faldende. En række studier har vist en 1,6-2,8 gange øget risiko for VTE blandt brugere af 4. generations piller sammenlignet med 2. generations pillerne.

Ved du hvad du skal gøre, hvis du har glemt en p-pille eller måske to? Find svaret her

Hør din læge om de bedste p-piller

For at finde de korrekte piller, er det vigtigt at have en god dialog med sin læge. Der kan være mange faktorer, som har indfyldelse på, hvilke piller man skal bruge. Når du vil starte på p-piller, vil lægen stille en række spørgsmål. Her er det vigtigt at svarer ærligt, således at du og lægen i samråd, kan finde de bedste p-piller til dig. Typisk skal du til kontrol 1-2 gange hos lægen, indenfor de første 6 måneder. Herefter er det en vurderingssag fra lægen, om du skal til yderligere kontrol. Hvis pillerne tages korrekt, beskytter alle pilletyper på det danske marked 99,9%, så man skal ikke være nervøs for, om de piller man bruger, er dårligere end andre.

 

Har du overvejet at købe p-piller uden recept? Læs om advarslerne