P-piller

P-piller indeholder to typer af det kvindelige kønshormoner, som virker på flere måder, således at du er beskyttet mod graviditet. Generelt kan man sige, at hormonerne i pillerne erstatter kroppens produktion af hormonerne. Mængden af kønshormoner bliver derfor sjældent højere end normalt. Sådan virker p-piller:

  • Indeholder to typer hormon
  • De er 99,9% sikre
  • Pillerne kan have bivirkninger
  • Nogle piller har lindrende effekter
  • Hæmmer ægløsning

Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

P-piller og hormoner

I kvindens normale cyklus ændrer niveauet af kønshormoner sig, hvis ikke du benytter p-piller. Pillerne indeholder kønshormoner, og når de benyttes, mindskes eller stoppes kroppens egen produktion, så der ikke kommer udsving. Dermed er mængden af kønshormon konstant. Ved at holde en pause, kommer der en blødning. På den måde kan man nogenlunde styre, hvornår man vil have en blødning. Pillerne hæmmer ægløsning og et eventuelt æg i at blive modnet korrekt og løsne sig fra kvindens æggestok.

Hvad indeholder p-piller?

P-piller indeholder to hormoner. De kemisk udviklede hormoner, svarer til de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Progesteron bliver ikke fremstillet i piller, og i stedet bliver der anvendt gestagen. Gestagen har samme virkning som progesteron. Gestagenet bliver kemisk fremstillet i forskellige varianter, og med mange forskellige navne. Det andet hormon som pillerne indeholder, er østrogen. Østrogen er et kvindeligt kønshormon, og kroppens egen produktion af østrogen stopper, når kroppen får tilført hormonet via p-piller.

Inddeling af generationer sker på baggrund af gestagenet der anvendes i pillerne. Det er vigtigt at snakke med sin læge om, hvilken generation man kan tåle. Det er forbundet med øget risiko, at tage piller fra en anden generation.

Hvordan virker p-piller på slimhinden?

Slimhinden i livmoderen er til for at et befrugtet æg, kan sætte sig fast, således at der sker en graviditet. For at det befrugtede æg kan sætte sig på slimhinden, er det nødvendigt, at slimhinden er af rette struktur og tykkelse. P-piller har en effekt på livmoderslimhinden der gør, at et æg ikke kan sætte sig fast. Det er altså ikke muligt for et æg af udvikle sig ordentligt i livmoderen. Derfor vil et eventuelt æg blive udskilt. På et tidspunkt kan livmoderslimhinden blive udskilt af kroppen. Det sker i de pillefrie pauser hver 4. uge, eller ved en gennembrudsblødning. Gennembrudsblødninger kommer normalt, hvis man ikke holder pause fra pillerne i en længere periode.

P-piller gør også kvindens livmoderhals svære for sædceller at trænge igennem. Indgangen til livmoderen kaldes livmoderhalsen, og den er normalt lukke til af en prop af fint slim. Pillerne gør slimen mere sej og svære for sædceller at trænge videre op til livmoderen. 

Klik her for at læse hvordan minipiller virker

Er der bivirkninger ved p-piller?

Ovenfor er beskrevet hvordan virker p-piller. Men pillerne kan også have en række bivirkninger. Kvalme og humørsvinger er nogle af de almindelige bivirkninger. Dog er der også mere seriøse bivirkninger ved p-piller, og derfor er det vigtigt, at have en god dialog med sin læge, så man finder de helt rette piller. Hver generation af piller indeholder de samme virkestoffer, og derfor skal man finde ud af, hvilken generation af piller man kan tåle. Piller fra samme generation kan indeholde forskellige tilsætningstoffer. Tilsætningsstoffer bruges som bindemiddel og farvestof. Nogle kan få en reaktion overfor tilsætningsstofferne.

P-piller er et af de mest brugte præventionsmidler, og her kan du læse, hvordan du kan købe p-piller online og hvad p-piller koster.