Har p-piller bivirkninger?

Der kan forekomme forskellige bivirkninger ved p-piller. Bivirkninger varierer fra person til person, og det er derfor ikke sikkert, at alle oplever de samme bivirkninger. Normale p-piller bivirkninger er:

  • Spændninger i brysterne
  • Kvalme
  • Blødningsforstyrrelser
  • Hovedpine

Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

De ovenstående bivirkninger er de hyppigste bivirkninger på p-piller. Det er også de mindst farlige, og de opleves oftest i løbet af de første tre måneder. Herefter vil de normalt kun vise sig i korte perioder. Mange tror at man tager på ved benyttelsen af p-piller – dette er ikke sandt.

Blodpropper

Det er sandt at risikoen for blodpropper øges når man benytter p-piller – der er dog en meget lille risiko, da aldersgruppen for dem der benytter p-piller, sjældent er udsat for dette.  I løbet af det første år, er der en større risiko for at få blodpropper i ben og lunger. Risikoen er lige så stor, hvis man holder mere end 3 måneders pause fra sine piller. Derfor anbefaler man ikke at holde længere pauser, hvis man forventer at benytte dem igen inden for kort tid.

Hvis man bruger 3. og 4. generations p-piller, er der også større risiko for blodpropper, end hvis man benytter 2. generations piller, som ofte anbefales.

Giver p-piller akne?

Det er ikke bevist at der er en sammenhæng mellem forværret akne og p-piller. Man formoder, at 2. generations ppiller øger risikoen for akne. Det er dokumenteret at 3. og 4. generations piller har en god virkning mod akne, men ikke at 2. generations ppiller øger risikoen for akne.

Brystspændinger og hovedpine

Mange oplever spændinger i deres bryster når de starter på p-piller, men dette forsvinder ofte i løbet af de første 3 måneder. Det samme gør dem, som oplever at have hovedpine når de starter på p-piller, det er helt normalt. Har du decideret migræne efter at være startet på p-piller, skal du være opmærksom. Har du udviklet migræne med aura, anbefales det ikke at fortsætte på ppiller. Migræne med aura, betyder at man enten får synsforstyrrelser (sløret syn) eller har følelsesløshed i eksempelvis armen. Det kan også være besvær med at tale ordentligt (taleforstyrrelser).

Ondt i maven, humørsvingninger og depression

Hvis man oplever mavepine eller kvalme efter at have startet på p-piller, anbefales det, at man tager sin pille før et måltid, eller lige inden man går i seng.

Humørsvingninger og depression kan også forekomme som bivirkninger i forbindelse med p-piller. Et studie tilbage i 2016 beviser, at der er en tydelig sammenhæng mellem unge kvinders depression og hormonel prævention. Især teenagepiger er særligt udsat for at blive ramt af depression, hvis de bruger p-piller eller p-ring eksempelvis. Det danske studie viser nemlig at kvinder, der begynder med hormonel prævention er i en risikogruppe. Efter seks måneders brug har de 40 procents højere risiko for også at bruge anti-depressiv medicin i forhold til kvinder, der ikke bruger hormonel prævention.

Rygning

Det er ingen hemmelighed at rygning er usundt for dig, og det anbefales altid, at man stopper helt med at ryge. Det anbefales også at man stopper før man begynder at bruge p-piller, da man øger risikoen for blodpropper i både hjerte, lunger, ben og hjerne. Hvis man er over 35 år og er ryger, fraråder man helt at bruge ppiller.

Vil du vide om du burde stoppe med p-piller? Læs vores indlæg her

Brystkræft

Mange tror at man øger risikoen for brystkræft, hvis man bruger p-piller – men dette er en myte. Risikoen for både livmoderkræft og kræft i æggestokkene nedsættes rent faktisk, efter brug af p-pillerne i mere end 5 år. Det siger faktisk at risikoen halveres!

Formindsket menstruations-blødning

Det er helt forskelligt hvor meget man bløder i sine pauser, nogle bløder lidt, mens andre slet ikke bløder. Når man begynder på ppiller, vil man opleve at bløde mindre end man gjorde, før man begyndte på p-piller. Det er vigtigt at tilknytte, at man kan være gravid hvis man ikke bløder, sørg derfor at tage en graviditetstest hvis du ikke bløder. En graviditetstest kan købes i næsten alle danske supermarkeder og koster omkring 50 kroner.

Når du stopper på p-pillerne, vil din menstruation helt naturligt vende tilbage.

Lange pauser kan skade

Når du benytter pillerne er det normalt at holde små pauser på ca 7 dage, men længere pauser kan være skadeligt for dig. Nogle gange vælger en kvinde at holde en længere pause fra pillerne, fordi der har vist sig bivirkninger. Det kan også være fordi, vedkommende har glemt at hente sin p-piller på apoteket. Sidstnævnte kan undgås ved at benytte vores service. Ønskes den naturlige cyklus tilbage eller forsøger at blive gravid, er det nødvendigt at holde en pause. Det kan også være nødvendigt at stoppe helt på ppiller.

Hvis du holder længere pauser, end de cirka 7 dage i din cyklus, øger du din risiko for at få bivirkninger, hvis du starter op på p-pille igen. Ønsker du at holde en længere pause fra p-piller kan du blot vælge at stoppe. Inden du starter op, er det dog vigtig at du kontakter din læge først. Det første år du benytter ppiller, har du størst risiko for opleve bivirkninger eller få en blodprop. Holder du en længere pause, omkring 3 måneder, og starter op igen, vil du være i den samme risikozone. Derfor anbefales det, at kvinder fortsætter på ppiller i længere perioder af gangen. Har du brugt p-piller i fire år, halveres risikoen for at udvikle blodpropper.

Klik her for at læse mere om minipiller og bivirkninger