Hvad er p-piller?

En p-pille er et præventionsmiddel, som første gang så dagens lys helt tilbage i 1960’erne. Den kom på markedet i 1966, i Danmark, og blev hurtigt det foretrukne præventionsmiddel blandt kvinder. De giver høj beskyttelse, og hvis pillerne tages korrekt er de 99,9% sikre. Det sker, at kvinder engang imellem glemmer at tage en pille, og sker det, er de cirka 98% sikre. Oprindeligt stammer p-pillens navn fra sin opfinder, Gregory Pincus, og det har altså ikke noget med de aktive stoffer, i pillen, at gøre.

Kender du minipiller? Måske er de bedre for dig. Læs om dem her


Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Hvordan virker p-piller?

Pillerne tages normalt 21 dage i træk, hvorefter kvinden holder en pause på 7 dage. Den samlede periode på 28 dage kaldes en cyklus. En p-pille virker som præventionsmiddel, og beskytter kun mod graviditet og altså ikke kønssygdomme. Sådan virker p-piller:

  • Pillerne virker som prævention
  • Pillerne indeholder to typer hormon
  • P-piller kan virke mod menstruationssmerter
  • De kan bruges til at styre menstruationscyklussen

P-piller virker ved at hæmme ægløsningen ved hjælp af kvindelige hormoner.  Har man skiftende sexpartnere, er det derfor nødvendigt, at benytte anden prævention. Det kan eksempelvis være kondom. Ud over at p-piller hæmmer ægløsningen, påvirkes kvindens slimhinde i livmoderen også. Slimhinden i livmoderen gøres sej og svær for ægget at sætte sig fast på. Pillerne har en dobbelt beskyttende effekt, og derfor er sandsynligheden for at blive gravid utrolig lille. Det anbefales at tage sin pille i samme tidsrum hver dag med max to timers forskel. Så er man sikker på, at pillerne har den bedste virkning. De kan dog indtages med op til 12 timers forskel, men det anbefales ikke.

Hvad indeholder p-piller?

Hvad p-piller indeholder, er der ikke mange der ved. P-piller indeholder altid to typer hormoner, og hormonerne giver pillerne den præventive effekt. Hormonerne er østrogen og gestagen. Begge hormon-typer erstatter kvindekroppens produktion af kønshormoner. Størstedelen indeholder den samme slags østrogen, men der kan være forskel i gestagenen. Det kommer an på hvilken generation af p-piller, man benytter.

Når du benytter pillerne får du, samlet set, ikke flere hormoner i kroppen. De kunstige hormoner fra pillerne erstatter dem, som kroppen normalt ville producere. Mængden af østrogen, som pillerne indeholder, afhænger af hvilke du vælger. Dette skal du finde ud af i samarbejde med din læge. Generelt er det vigtigt, at man altid har en god dialog med sin læge, når man vil starte. Det frarådes at købe p-piller uden recept fra udenlandske hjemmesider.

Kender du til risikoen ved at købe medicin fra udenlandske hjemmesider? Læs om faldgruberne her

P-piller virker som andet end prævention

P-piller kan også virke på andre måder i kroppen. En p-pille har, udover at virke som præventionsmiddel, også en række andre virkninger af positiv karakter. Eksempelvis kan de virke nedsættende overfor menstruationssmerter, og ligeledes virke formildende på menstruationsblødning. P-pillerne har den bedste virkning, hvis du tager p-pillen nogenlunde samme tid hver dag, og at du ikke holder ufrivillige pauser. Flere kvinder bruger også pillerne til at styre deres menstruation. Det er eksempelvis være i forbindelse med sport eller op til en ferie. Husk at snakke med din læge, inden du springer menstruationspauser over. For at undgå ufrivillige pauser kan du tilmelde dig vores service. Så er du sikker på at have dine p-piller og du får en påmindelse, hver gang din recept skal fornyes. På den måde undgår du også turen til apoteket, for at hente dem.

Se hvordan du kan få dine piller sendt her