Ingen øget risiko for kræft ved brug af p-piller

Ser man på risikoen på at få kræft, ved brug af p-piller, viser der sig en nedsat risiko. Pillerne har vist sig at have beskyttende effekt over for flere kræftformer – eksempelvis livmoderkræft og kræft i æggestokkene. For kvinder som er HPV-smittet, og som bruger p-piller, kan der være en øget risiko for livmoderhalskræft, men det er ikke direkte påvist.

  • P-piller kan have positiv effekt overfor kræft
  • P-pillers effekt kan måles i op til 10 år
  • Der er ikke påvist sammenhæng mellem p-piller og brystkræft
  • Tæt dialog med din læge om p-piller er vigtigt ved opstart

Kræft er en kompliceret størrelse, og har sit udspring i flere forskellige faktorer, som er både miljømæssige og arvelige. Derfor er det svært, altid at kunne konkludere på hvad den præcise grund er, til at en person får kræft. Forskning har påvist, at p-piller har en positiv effekt på nogle kræftformer hos kvinder.

Kender du til indholdstofferne i p-piller? Bliv klogere her


Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Lavere risiko for kræft i livmoderen med p-piller

Undersøgelser har vist, at risikoen for at få kræft i livmoderen nedsættes, for kvinder som har benyttet p-piller i mellem fem og ti år. Der er en fortsat positiv effekt i op til 20 år efter, man er stoppet. Effekten forsvinder herefter gradvist. Det samme gør sig gældende for kræft i æggestokkene. Her ses der allerede en positiv effekt efter 1 år. Det er ikke konkluderet, hvornår effekten stopper, men det drejer sig om minimum 10 år. Kræft i både tyktarm og endetarmen påvirkes også af positiv karakter, og p-pillernes effekt er størst hos de kvinder, som har taget pillerne i cirka 3-4 år.

Her du kan læse om Rigshospitalets rapport om p-piller og kræft i æggestokkene

P-piller og brystkræft

Det er ikke direkte bevist, de nedsætter eller øger risikoen for brystkræft hos kvinder. Det handler meget om, hvilken risikogruppe, du tilhører, inden du starter. Risikogruppen afhænger af ens genetiske arv. Ligger du i risikogruppen for brystkræft, er det sandsynligt, at p-pillerne øger risikoen, men det er ikke direkte bevist. Bevist er det, at p-piller øger risikoen for kræft i livmoderhalsen, hvis du har benyttet p-piller i mere end 5 år. Yderligere kan det nævnes, at risikoen for kræft i livmoderhalsen øges for de kvinder, der er smittet med HPV. Derfor anbefales det, at følge et screeningsprogram, som din læge kan fortælle dig mere om. Generelt anbefales det, at have en god dialog med sin læge, inden man vælger at benytte p-piller.

Ved du kan konsekvenserne kan være, ved at bruge p-piller uden recept? Læs dem her