Hvornår skal man stoppe med p-piller?

Mange unge kvinder har prøvet flere forskellige former for prævention, så som p-ring, spiral eller noget helt tredje. Der kan være flere forskellige årsager til at stoppe på p-piller. Eksempelvis fordi man ønsker at blive gravid, bivirkninger eller fordi man ønsker at anvende anden form for prævention. Hvis du eksempelvis har fået en blodprop i benet, skal man omgående stoppe med at bruge p-pillerne. Dette kan gøre at du skal stoppe med p-piller:

  • Oplevet bivirkninger
  • Er blevet over 35 år
  • Blodpropper i nærmste familie
  • Ønsker at blive gravid

Få fast levering af dine p-piller!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Sådan skal du stoppe på p-piller

Du behøver ikke færdiggøre din cyklus, før du stopper med p-piller. Du kan stoppe på et hvilket som helst tidspunkt, da dette ikke påvirker dit helbred. Hvis du stopper midt i en cyklus, vil du højst sandsynligt opleve en menstruationslignende blødning et par dage efter. Stopper du efter de normale 21 dage, vil du opleve den sædvanlige blødning som du plejer at få i dine pauser.

Efter at være stoppet på ppiller, vil din krop reproducere kønshormoner – din krop skal derfor bruge nogle dage før hormonerne igen er i balance. Det er normalt at opleve mindre humørsvingninger de første 3 måneder, hvorefter dine blødninger også vil komme naturligt igen.

Hvornår kan man blive gravid igen?

Jo flere dage der er gået efter at være stoppet på p-piller, jo større er chancen for at blive gravid. Først efter 3 måneder er chancen for at blive gravid lige så stor, som dem der aldrig har brugt p-piller. Man skal dog huske på, at der også er mulighed for at blive gravid før de 3 måneder.

Burde jeg stoppe på p-piller?

Det anbefales kvinder over 35 at få lavet et tjek ved lægen, for at diskutere fordele og ulemper ved fortsat at benytte p-piller. Risikoen for visse bivirkninger stiger, når man runder den alder, men som udgangspunkt, er der intet problem i at fortsætte, hvis man er sund og rask. Hvis du er under 35 år, er der ingen grund til at stoppe på p-piller, med mindre du oplever komplikationer i forbindelse med benyttelsen af p-pille.

Der er selvfølgelig tilfælde, hvor p-piller kan være sundhedsskadelige, og i disse situationer skal man stoppe med at benytte p-piller. Sørg derfor at snakke med din læge, hvis du føler dig skidt tilpas, eller oplever andet end de gængse bivirkninger.

Overvej at stoppe med p-piller ved følgende

Der er bestemte situationer, hvor det anbefales at stoppe med p-piller:

  • Du ryger mere end 15 cigaretter om dagen og er over 35 år gammel
  • Du har udviklet migræne med eller uden aura, efter at være startet på p-piller
  • Du har haft en blodprop
  • Du har udviklet brystkræft

Alle der benytter p-piller og ryger samtidigt, bør stoppe med at ryge så hurtigt som muligt. Hvis du har brug for hjælp til at stoppe med at ryge, kan du henvende dig på apoteket eller til din egen læge, for at få hjælp til rygestop.

Du skal stoppe på p-piller hvis du har udviklet brystkræft, fordi en kræftsvulst kan vokse hurtigere, når du tager p-piller, da brystkræftceller er følsomme over for hormonerne i pillerne. Minipiller kan være en anden mulighed. Her kan du læse om forskellen på p-piller og minipiller