Hvordan bruges et p-plaster?

Sådan bruges et p-plaster: Et p-plaster skal påsættes huden. Huden skal både være tør, ren og ubehåret. Det kan eksempelvis være øverst på ryggen, på den indvendige side af overarmen eller på ballen. Et p-plaster må ikke sidde under stramtsiddende tøj eller på brysterne. Det er vigtigt, at man ikke sætter p-plastre samme sted hver gang. Det er for at undgå hudirritation.


Få fast levering af dine p-plastre!

… og bliv fri for turene til apoteket!

Se hvor billigt det er!

Det påvirker sædvanligvis ikke plastret at bade, gå i sauna eller træne. Det anbefales at man efterfølgende tjekker, at plastret stadig sidder korrekt. Man skal tjekke, at der ikke er kommet hul eller en revne i det, og det skal slutte tæt hele vejen rundt. Især med sportsgrene som håndbold og fodbold, hvor der kan være kontakt, skal man være opmærksom på sit plaster. Dyrker man den type sport, kan det måske være en fordel at benytte p-piller eller minipiller. Ved korrekt anvendelse beskytter p-plaster lige så godt som p-piller.

Her kan du læse hvem p-plaster egner sig til

Sådan påsætter du et p-plaster

Når du skal sætte et p-plaster på, er der nogle råd, som er gode at følge. Det er vigtigt, at du er forsigtig – både ved åbning af folieposen og ved påsætning af plastret. Når du åbner folieposen, er det vigtigt at man ikke kommer til at rive eller klippe i plastret. Man skal kun åbne selve folieposen. Når folieposen er åbnet, skal man sørge for, at holde forsigtigt på plastret. Det er nemlig vigtigt, at man ikke rører ved den klæbende del af p-plastret, inden du sætter det på huden. Hvis man kommer til at røre for meget ved den klæbende del, man klisteret sætte sig på fingrene, og ikke blive på plasteret. Det kan have indvirkning på plasterets evne til at klæbe på huden. Sørg for at du sætter dit p-plaster godt fast, og hold derefter plastret fast med håndfladen i 10-15 sekunder. Varmen fra håndfladen er med til at forbedre limens evne til at klistre.

Hvis dit p-plaster falder af

Hvis man har gået uden plaster i mindre end 24 timer, kan man prøve at sætte plastret fast igen. Såfremt dette ikke kan lade sig gøre – eksempelvis fordi det ikke længere klæber – skal man straks påsætte et nyt p-plaster. Dette plaster skal stadig skiftes den dag, du normalvis skulle skifte dit p-plaster. På den måde bryder du ikke din cyklus. I et tilfælde som dette, er det ikke nødvendigt at bruge anden ikke hormonel prævention.

Hvis man har gået uden plaster i mere end 24 timer, fjernes plastret og et nyt sættes på. Herefter starter en ny cyklus af 4 ugers varighed. Man skal, i denne situation, anvende anden ikke-hormonel prævention i de første 7 dage. Efter de første 7 dage, kan man være sikker på, at plastret har opnået sin fulde effekt.


Vil du være sikker på, at du altid har dit p-plaster? Se hvordan du kan det lige her